Hvad kan naturen og jeg gøre for dig?
NORMALSESSIONER:
PRIS: 600,- pr. deltager *
En normalsession har en længde på ca. 3 timer (andet kan dog aftales) og dækker over følgende aktiviteter: Nordisk Skovbad, Natur- & Økoterapi og Natuvejledning & Filosofi-/kulturformidling (læs mere nedenfor).
* Rabatter:
Børn t.o.m 12 år ledsaget af betalende voksne er gratis (1 barn pr. voksen).
Unge (13-19 år), studerende, pensionister, arbejdssøgende og sygemeldte: ½ pris pr. deltager
Ved grupper på 4-9 er prisen 500,- deltager.
Ved grupper på 10+ er er prisen 400,- pr. deltager.
Efter en session modtager hver deltager et stempel. Hvert femte stempel udløser en gratis normalsession, der kan afholdes efter aftale.
Nedenfor følger en liste med beskrivelser af Friluftsterapeutens normalsessioner.
Længere nede kan du læse mere om hvilke særligt tilrettelagte sessioner Friluftsterapeuten også tilbyder.
- Nordisk Skovbad™
Når man skovbader “bader” man i naturens atmosfære. Dvs. man opholder sig og bevæger sig roligt igennem særligt udvalgte “rum” i naturen. Dermed kan man nyde godt af dens mange veldokumenterede virkninger på den menneskelige krop og psyke.
Det Nordiske Skovbad™, der er udviklet af Thuri Kledal, Naturrefugium™, er en sammensat, naturbaseret, sundhedsfremmende sanseoplevelse.
Det er en kombination at bl.a. det japanske Shinrin-Yoku (skovbadning), det amerikanske Forest Therapy , af Ecotherapy (økoterapi) og af mindfulness.
Metodens tilgang til naturen er grundlæggende fænomenologisk – dvs. der er fokus på vores umiddelbare sansninger i naturen.
Det helt særlige ved det Nordiske Skovbad™ er, at alle disse discipliner og metoder er tilpasset de nordiske landes kultur samt deres geografiske og klimatiske forhold.
Mine guidede Nordiske Skovbade™ har en varighed på 3 timer, men kortere og længere sessioner kan arrangeres efter aftale.
PRIS: Se NORMALSESSIONER ovenfor.
Det er også muligt at købe et 5-turs klippekort med en gyldighed på 3 år til 2.400,-
- Natur- & økoterapi
Ønsker du/I at blive fordybet i naturens vidunderlige væsen? I så fald arrangerer jeg gerne en begivenhed, hvor vi kan komme helt tæt på naturen og den tilknyttede historie for det valgte område, og dermed både nyde godt af naturens gavnlige effekter og samtidig blive klogere på lokalhistorien.
Økoterapi som disciplin har aldrig været vigtigere eller mere relevant. Den har meget til fælles med de bevægelser i vores samfund, der beskæftiger sig med regenerativitet (regenrativ filosofi, renerativ tænkning og regenerativ ledelse).
Undervejs på turen vil jeg dele ud af mine og andres tanker om livet i og med naturen, og vi kan sammen reflekterer over hvad den naturlige verden er for en størrelse.
Vi kan vandre, nyde lejrlivet, lave historisk mad over bål eller drøfte alskens filosofiske emner. Alt efter jeres ønsker.
Tid og sted aftales nærmere sammen med yderligere detaljer om evt. overnatning, kost, forplejning og underholdning. Tilmelder I jer som en større gruppe tilbydes der selvfølgelig en fordelagtig grupperabat.
Ønsker du en forsmag på hvilke emner vi evt. kan drøfte, så kan du læse mere her.
PRIS: Se NORMALSESSIONER ovenfor.
- Naturvejledning & filosofi-/kulturformidling
Dyk ned i naturens og kulturens dybder: Oplev skræddersyet naturvejledning og kulturhistoriske naturoplevelser.
Ønsker I at udforske naturens og menneskets indbyrdes forhold gennem tid og sted? Jeg tilbyder skræddersyede kulturhistoriske naturoplevelser, der kombinerer faglig viden med sanselige oplevelser i naturen. Mine undervisningsforløb, oplæg og workshops er designet til at vække nysgerrighed, inspirere til refleksion og skabe en dybere forståelse for vores natursyn og dannelse.
Med et humanistisk og naturvejledende afsæt udforsker vi emner som:
- Natursyn gennem tiden: Fra mytologi og folketro til videnskab og moderne naturbeskyttelse – hvordan har menneskets syn på naturen formet vores kultur og samfund?
- Naturen som inspirationskilde: Hvordan har naturen inspireret kunst, litteratur, filosofi og videnskab? Vi undersøger naturens æstetiske, symbolske og spirituelle betydning.
- Kulturlandskabets historie: Hvordan har menneskets aktiviteter præget landskabet omkring os? Vi ser på samspillet mellem natur og kulturhistorie og undersøger spor efter tidligere generationer.
- Bæredygtighed og naturbeskyttelse: Hvilke udfordringer står vi overfor i dag, og hvordan kan vi handle for at sikre en bæredygtig fremtid? Vi diskuterer etiske dilemmaer og mulige løsninger.
- Dannelse i naturen: Hvordan kan naturoplevelser bidrage til personlig udvikling og dannelse? Vi reflekterer over vores egen relation til naturen og dens betydning for vores identitet.
En oplevelse for alle sanser
Mine forløb kombinerer formidling med praktiske aktiviteter i naturen. Det kan inkludere:
- Guidede ture i kulturlandskabet: Vi udforsker lokale naturområder og undersøger historiske spor.
- Sanseøvelser og mindfulness i naturen: Vi skærper vores sanser og oplever naturen på en ny måde.
- Filosofiske samtaler under åben himmel: Vi reflekterer over store spørgsmål i naturens inspirerende rammer.
- Kreative workshops med naturmaterialer: Vi udtrykker vores oplevelser gennem kunst og håndværk.
Skræddersyede forløb efter jeres ønsker
Jeg tilrettelægger undervisning, oplæg og workshops efter jeres specifikke ønsker og behov. Både emner, varighed og valg af naturområde kan justeres. Kontakt mig for en uforpligtende samtale, hvor vi kan drøfte jeres ønsker og sammensætte et unikt forløb.
DROP-IN SKOVBAD: Sidste søndag hver måned
Den sidste søndag hver måned guider jeg et Nordisk Skovbad for Naturrefugium. Læs mere og book en plads via dette link:
Årskort: 3.000,-
Unge (13-19 år), studerende, pensionister, arbejdssøgende og sygemeldte: 1.500,-
Børn t.o.m 12 år ledsaget af voksne er gratis.
Deltagelse uden årskort 500,-
Unge (13-19 år), studerende, pensionister, arbejdssøgende og sygemeldte: 250,-
Priserne er inkl. moms.
Sidste søndag i hver måned afholder jeg to drop-in Nordiske Skovbade med en varighed på 2 timer hver. Den første er fra kl. 09-11 og det andet er fra kl. 13-15.
Man kan altså nå et enten før eller efter frokost 🙂
For at deltage skal du købe et årskort, der gælder 12 måneder fra den måned du køber det. Med dette årskort kan du frit deltage alle 12 søndage og sågar alle 24 skovbade.
Skovbadet afholdes samme sted hver gang men indholdet kan skifte alt efter vejr og årstid.
SÆRLIGT TILRETTELAGTE SESSIONER:
Nedenfor findes information vedrørende særligt tilrettelagte sessioner. Har du selv en idé eller helt særlige ønsker, der ikke fremgår, så kontakt endelig Friluftsterapeuten, så vi sammen kan tilrettelægge en spændende session eller et længerevarende forløb.
Priser variere efter ønsket varighed og indhold.
Som ved normalsessionerne gælder at:
Børn t.o.m 12 år ledsaget af voksne er gratis medmindre der er tale om en skoleklasse eller forening. I så fald aftales der en pris.
Unge (13-19 år), studerende, pensionister, arbejdssøgende og sygemeldte kan deltage til nedsat pris.
- Naturbaserede sundhedsindsatser
Find ro og fornyet energi med naturbaserede sundhedsindsatser.
Trænger du, din familie, venner eller arbejdsplads til at koble af, slippe tankerne og mærke kroppen? Naturen er det perfekte sted at genfinde balancen, og naturbaseret sundhedsfremme er en effektiv vej dertil.
Jeg tilbyder skræddersyede naturoplevelser, der kombinerer bevægelse, mindfulness og refleksion i smukke omgivelser. Aktiviteterne kan inkludere:
- Mindfulness og kropsbevidsthed: Yoga, qigong, mindfulness og embodiment-øvelser, der bringer dig i kontakt med din krop og nuet.
- Åndedrætstræning: Teknikker som Wim Hof-metoden, der styrker dit åndedræt og øger din vitalitet.
- Psykomotorik: Øvelser der forbedrer kropsfornemmelsen og bevægelsesfriheden.
- Stressreduktion og -forebyggelse: Praktiske værktøjer og teknikker til at håndtere stress og forebygge stressrelaterede udfordringer.
- Kreativitetsfremme: Aktiviteter der stimulerer din kreativitet og inspirerer til nye perspektiver.
- Naturforbindelse og refleksion: Elementer af oldnordisk udesidning, filosofisk kontemplation og naturterapi/økoterapi (efter ønske), der fordyber din relation til naturen og dig selv.
- Fysisk aktivitet: Grundlæggende motion, styrke- og coretræning i naturens inspirerende rammer.
Oplev naturen over flere dage:
Jeg arrangerer også retreats, der strækker sig over 24, 48 eller 72 timer med overnatning i det fri og fælles madlavning over bål. Disse retreats kræver god planlægning, så kontakt mig i god tid for at aftale detaljerne.
PRIS: Se NORMALSESSIONER ovenfor.
- Naturbaserede Event / Teambuilding for virksomheder og organisationer
Priser fra 7.000,-
Oplev naturens kraft på jeres arbejdsplads – styrk trivsel, kreativitet og sammenhold.
Naturen har en dokumenteret positiv effekt på både vores fysiske og mentale helbred, og kan være en uvurderlig støtte i perioder med travlhed eller sygdom. Men naturen er også en stærk ressource for trivsel og performance på arbejdspladsen, og den kan booste jeres kreativitet på markant vis.
Jeg faciliterer naturoplevelser og -forløb med fokus på dannelse, sundhedsfremme og underholdning, der er skræddersyet til at styrke jeres team. Ønsker I at give jeres medarbejdere en oplevelse, der både styrker de kollegiale bånd og giver fornyet energi til krop og sind? Så lad mig guide jer ud i naturen.
Mine naturbaserede forløb giver jer:
- Øget trivsel og velvære: Naturen reducerer stress og fremmer mental klarhed.
- Boostet kreativitet og produktivitet: Naturen inspirerer til nye tanker og løsninger.
- Styrket sammenhold: Fælles naturoplevelser skaber stærke relationer og teamwork.
Et typisk forløb varer ca. 6 timer, men vi kan tilpasse varigheden efter jeres behov. Fælles tilberedning af frokost og/eller aftensmad over bål er en mulighed (mod betaling), når årstiden og naturområdet tillader det. Transport til og fra naturområdet arrangeres af jer.
- Forløb
Pris varierer alt efter ønsket indhold.
Et friluftsterapiforløb tilpasses individuelt med hensyn til varighed, indhold og frekvens. Det er både spændende og opbyggende at følge naturens cykliske rytme, og i selskab med Friluftsterapeuten bliver oplevelserne endnu dybere og meningsgivende. Der kan tilrettelægges ugentlige eller månedlige forløb med fokus på specifikke naturfænomener eller temaer efter ønske og behov. Et typisk forløb kan strække sig over f.eks. 8 uger med ugentlige sessioner á 3 timer. Sessionerne kan indeholde lavpraktiske aktiviteter som vandreture, samtaler og mindfulness, men også udendørs madlavning, håndarbejde, bushcraft, naturvejledning, lokalhistorie, filosofiske samtaler og fysisk træning. Indholdet aftales ved en indledende samtale og kan justeres undervejs. Undervejs i forløbet følges op på oplevelser og tanker, og Friluftsterapeuten hjælper med at anskue dem på flere forskellige måder. Hensigten er, foruden forbedret fysisk og mentalt helbred, at deltagerne får naturoplevelser, der via bearbejdning og refleksioner bliver til solide naturerfaringer. Der anvendes greb fra skovbadning, naturterapi, økoterapi og fra stoicisme, eksistentialisme samt logoterapi. Alle aktiviteter/øvelser er frivillige. Forløbet kan strække sig over uger eller måneder. 8-12 uger er oplagt for at nå i dybden, og årsforløb har en helt særlig og effektiv virkning.
Prisen baseres på det samlede antal timer, og timeprisen findes på Friluftsterapeutens hjemmeside. Betaling sker forud for første session via bankoverførsel eller MobilePay. Særlige ønsker som bål og bushcraft kan påvirke prisen grundet materialer og udgifter. Der tilbydes rabat til større grupper, tilbagevendende kunder, unge (13-19 år), studerende, pensionister, arbejdssøgende og sygemeldte. Ved større grupper, forsamlinger, foreninger eller arbejdspladser tilbydes en fordelagtig rabat. Ved over 40 deltagere hyres en assistent til visse af sessionerne.
Aflysning fra Friluftsterapeutens side sker kun ved ekstreme vejrforhold. Aflysning fra deltagerens side skal ske mindst 24 timer før, hvorefter en ny dato aftales. Ikke-refunderbare udgifter i forbindelse med en aflyst session modregnes i fremtidige sessioner.
Deltagelse sker på eget ansvar, selvom aktiviteterne ikke er risikofyldte. Friluftsterapeuten medbringer førstehjælpsudstyr og overvåger vejrforholdene. Hunde er velkomne, men deltageren er ansvarlig for dem og skal tage hensyn til områder, hvor hunde ikke er tilladt.
Frilufts, natur- og økoterapi er nænsome metoder til at arbejde med sig selv i naturen. Ved alvorlige psykiske problemer anbefales det at søge hjælp ved egen læge / psykolog først. Friluftsterapeuten er ikke ansvarlig for uforudsete virkninger af sessionerne og forbeholder sig retten til at stoppe et forløb, hvis det vurderes nødvendigt. Personfølsomme oplysninger opbevares kun indtil forløbets afslutning, og billeder deles kun med aftale og uden navne.
- Retreats
Kom helt tæt på naturen og samtidig helt ned i gear. Oplev naturens helende kraft med dags- og weekendretreats (8-72 timer) i selskab med Friluftsterapeuten. Disse retreats kombinerer naturbaseret sundhedsfremme med dyb afslapning og meningsfulde oplevelser, der nærer både krop og sind. Uanset om du søger en kort flugt fra hverdagen eller en længere fordybelse i naturens rytmer, tilbydes der forskellige formater, der imødekommer dine/jeres behov.
Fokus på naturbaseret sundhedsfremme
Udflugterne tager udgangspunkt i naturens cykliske rytme og tilbyder en række aktiviteter, der styrker det fysiske og mentale velvære. Gennem bearbejdning og refleksion af naturoplevelserne skabes solide naturerfaringer, der rækker ud over selve retreatet – du/I får helt nye redskaber, der kan bruges resten af livet. Der anvendes elementer fra skovbadning, naturterapi, økoterapi samt filosofiske retninger som stoicisme, eksistentialisme og logoterapi. Alle aktiviteter og øvelser er frivillige og tilpasses deltagernes individuelle behov og formåen.
Nydelse og afslapning i naturen
Udover de sundhedsfremmende aktiviteter lægges der vægt på nydelse og afslapning i naturskønne omgivelser. Du kan bl.a. se frem til:
- Madlavning over bål: Nydelsen af et velsmagende måltid tilberedt over åben ild under stjernerne.
- Solopgangs- og -nedgangsmeditationer: Oplev naturens magiske øjeblikke i stilhed og fordybelse.
- Yoga / Qi Gong: Styrk krop og sind med blide øvelser i naturens rolige atmosfære.
- Bushcraft: Lær grundlæggende færdigheder i naturen og oplev glæden ved at skabe med dine egne hænder.
- Fokus på kreativitet og socialt samvær: Friluftslivsaktiviteter, hyggelige stunder og smuk natur fremmer både vores kreativitet og vores evne til at arbejde sammen om fælles opgaver.
Faglige og filosofiske oplæg
Under retreatet vil Friluftsterapeuten og inviterede gæster dele deres viden og erfaringer gennem inspirerende oplæg. Disse oplæg kan omhandle emner som naturforbindelse, personlig udvikling, filosofi og bæredygtighed. Formålet er at give dig ny indsigt og inspiration til at leve et mere meningsfuldt liv i harmoni med naturen.
Varighed og indhold
Retreatsene tilbydes i forskellige formater:
- Dagsretreats (8-12 timer): En intensiv dag med fokus på specifikke temaer og aktiviteter.
- Weekendretreats (24-72 timer): En dybere fordybelse i naturen med mulighed for at koble helt fra hverdagen.
Indholdet af de enkelte retreats varierer afhængigt af tema, varighed og årstid. Du kan forvente en kombination af guidede ture i naturen, praktiske øvelser, refleksionssessioner, afslapning og socialt samvær.
Kom med på et dags- eller weekendretreat og oplev naturens transformative kraft. Lad dig inspirere, få fornyet energi og find ro i smukke omgivelser.
DET MED SMÅT
AFLYSNING & REFUSION
En planlagt session aflyses kun af Friluftsterapeuten.dk i tilfælde af ekstreme vejrforhold som voldsom storm, orkan eller torden. Hvis jeg ser mig nødsaget til at aflyse tilbyder jeg selvfølgelig at finde en anden dag til afholdelse eller fuld refusion af beløbet.
Hvis du/I ønsker at aflyse en session og dette sker minimum 24 timer forud for planlagt afholdelse tilbydes fuld refusion medmindre der er alftalt forplejning/madlavning eller overnatning som del af sessionen. I så fald modregner jeg mine udgifter til forsyninger/booking/leje af shelterplads inden beløbet refunderes.
TILLÆG VED TRANSPORTUDGIFTER
Ved arrangementer, begivenheder og sessioner uden for Fyn tillægges en ekstra beregning for transportudgifter/broafgift. Dette tillæg nedsættes/bortfalder ved indgåelse af aftale om længerevarende forløb eller ved større gruppearrangementer/teambuilding.
BETALING
Betaling kan ske via bankoverførelse eller Mobilepay
RABATORDNING & NORMALSESSIONER
I forbindelse med større gruppe, tilbagevendende kunder eller ved særlige forhold kan der indgås en aftale om nedslag i pris. Jeg tilbyder i forvejen nedsat pris for unge (13-19 år), studerende, pensionister, arbejdssøgende og sygemeldte. Kontakt mig gerne telefonisk eller via mail i god tid, så vi kan finde en løsning, der er rimelig for alle parter.
På baggsiden af mit vistikort står der, at hver 5. “normalsession” er gratis. En normalsession består af enten et 3-timers Nordisk Skovbad, 2 timers natur-/økoterapi eller én times naturvejledning. Afholdelsen af disse gratis sessioner skal aftales i rigtig god tid – og hvor det er muligt forsøger jeg at sammenlægge flere af disse gratis sessioner (medmindre der gives udtryk for et stærk ønske om 1-til-1-sessioner).
DELTAGELSE SKER ALTID PÅ EGET ANSVAR
Selvom den danske natur sjælden er farlig og selvom vi ikke laver de mest risikofyldte aktiviteter, så sker al deltagelse altid på eget ansvar.
Jeg medbringer et basalt førstehjælpssæt og holder nøje øje med vejrforhold forud for afholdelse af sessioner.
Det er tillandt at medbringe hund til mine sessioner, men det er deltagerens eget ansvar at holde opsyn med denne. Desuden kan vi undervejs bevæge os igennem strækninger, hvor hunde ikke er tilladte – dette må deltageren, der har medbragt hunden vise hensyn til (jeg er behjælpelig med at henvise til ruter undenom disse områder).
HENSYN TIL ANDRE DELTAGERE
Da mange af aktiviterne omhandler rolige og meditative øvelser, er det vigtigt at alle er instillede på dette. Dvs. når der inviteres til øvelser i mindfulness eller til stillevandring og meditation, så bedes alle mobiltelefoner være sat på lydløs.
Ligeledes er det de deltagendes ansvar at børn eller hunde kan forholde sig i nogenlunde ro under disse øvelser.
Vi kan tilgå og opleve naturen på mange forskellige måder. Måske ønsker vi at fordybe os i de mange forskellige arter af flora og fauna. Lære navnene og deres særlige kendetegn udenad. Altså at få ny viden i og om naturen. Dertil egner naturvejledningen sig med sin ofte rationelle tilgang.
Hvis vi derimod ønsker at hengive os til naturens sanselige og nonverbale side, så er skovbadets mere fænomenologiske tilgang bedre.
Ønsker vi derimod at reflektere over os selv, vores sjæleliv og den mere-end-menneskelige-verden vi lever med, så er natur- eller økoterapien vejen vi skal gå.
Tjek min kalender for særlige begivenheder
.
Har man virkelig brug for at blive guidet?
I ny og næ bliver jeg spurgt om, hvad man skal med en guide, når man bare selv kan gå ud i naturen?
Et af skovbadets/naturterapiens mange formål er at give hovedet ro og reducere mængden af tanker, der kan myldre rundt.
For at kunne give sig hen og slippe så mange tanker som muligt, er det nødvendigt, at der er én person, der:
- Kender området, der kan være særligt udvalgt til formålet
- Vælger ruten og finder vej
- Skaber og holder “rummet” for invitationerne (aktiviteterne undervejs)
- Holder øje med tiden, vejret og evt. vilde eller domesticerede dyr eller bare andre besøgende i naturen
Denne person kan ikke være dig selv, uanset hvor meget overskud du har eller hvor dygtig du mener at være til multi-tasking, hvis du ønsker at få fuld udbytte af naturens gavnlige effekter.
Derudover har certificerede Nordiske Skovbadsguider kendskab til et væld af forskellige metoder og teknikker inden for naturbaseret sundhedsfremme (bl.a. mindfulness og stressforebyggelse/-reduktion), der kan hjælpe deltagerne med at opnå bedre balance i deres nervesystemer.
Så for at opnå mest mulig mental frihed samt potentialet til størst mulig effekt af opholdet i naturen, er det dermed absolut nødvendigt med en stifinder, en vejleder, en guide.
Og netop derfor kan du trygt tage med en certificeret Nordisk Skovbadsguide ud i den danske natur – også selvom du kender den bedre end din egen bukselomme.
“Ut på tur, aldri sur”
.